1. Anasayfa
  2. ANA SAYFA

ARKEOLOJİ ETKİNLİK SAYFALARI


0

Arkeoloji kazı bilimi geçmişten günümüze bize geçmişin izlerini gösteren tanıtan .Çağlara ışık tutan çok kıymetli bir bilim dalıdır . Arkeoloji sayesinde geçmişte neler olmuş ,tarihte neler yaşanmış bulunan fosiller sayesinde ortaya çıkmıştır .Karanlık çağ aydinlanmistir .Çocuklar için merak duygusunu canlandıran harika bir oyun oynayabilirsiniz . Toprağı kazarak bir kaç fosil saklayın .Çevresini iple cevrerek burasının sit alanı olduğunu söyleyin .Ellerine fırça ve kazı malzemeleri vererek topraktan fosilleri bulmalarını isteyin .Oldukça keyifli merak uyandıran eğlenceli bir oyun .Böylelikle arkeologlar nasıl çalışır öğrenciler yaşayarak deneyimlemis olur Çocuklar için hazırlamış olduğum bu çalışma sayfaları ile Arkeoloji hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlayabilirsiniz.🤗🌸

ARKEOLOJİ ÇALIŞMA SAYFALARI PDF FORMATINDA İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ https://www.kirtkirtla.com/wp-content/uploads/2021/03/arkeoloji-siyah-beyaz.pdf

 

Arkeoloji, arkeolojik yöntemlerle ortaya çıkarılmış kültürleri, sosyolojicoğrafyatarihetnoloji gibi birçok bilim dalından yararlanarak araştıran ve inceleyen bilim dalıdır. Türkçeye yanlış bir şekilde “kazıbilim” olarak çevrilmiş olsa da kazı, arkeolojik araştırma yöntemlerinden sadece bir tanesidir. Arkeoloji asıl olarak insanlığın kültürel geçmişini, kültürlerin değişimini ve birbirleriyle ilişkilerini inceler.

Arkeoloji, Yunancadaki ἀρχé ar(ch)ke: eski, eskiden kalma ve ό λόγος logos: bilgi, bilim, öğreti, öğretme, tanımlama, ortaya koyma kelimelerinden türemiştir. Kelime anlamı olarak da “Eskinin -Bilgisi, -Bilmi, -Öğretisi, -Tanımlanması ve -Ortaya Çıkarılması” anlamlarına gelebilmektedir.

Arkeoloji, kendi içinde birçok farklı bilim dalını barındırmaktadır. Bunlar arasında tarihöncesi (prehistorya) arkeolojisi, klasik arkeoloji, protohistorya ve önasya arkeolojisi, mısır arkeolojisi, tevrat arkeolojisi, ortaçağ arkeolojisi sayılabilir. Arkeoloji, yazılı tarihten önce ve sonra yaşamış insanlara ilişkin bilgi edinme olanağı sağlaması açısından özellikle önemlidir. Bu bilim dalının uzmanları olan arkeologlar, araç, eşya ve yapı kalıntılarını inceleyerek, eski insanların nasıl yaşadıklarını anlayabilirler.

Arkeologlar çalışmalarını çoğunlukla eskiden insanların yaşadığı varsayılan yerleşimleri gün yüzüne çıkararak yürütürler. Yıkılan bir kentin üstüne yenisi yapıldığından eski kentler genellikle toprağın altında kalır ve üst üste kurulan yerleşmelerin mimari (özellikle kerpiç) yıkıntıları zamanla bir tepe oluşturur. Bu tür tepeler Türkiye’de höyük, Yunanistan’da “Magula”, Yakındoğu’da “Tell”, İran’da “Teppe” olarak adlandırılır.

Ülkemizdeki Alacahöyük,Yalıhüyük ve Çatalhöyük gibi eski yerleşmeler birer höyüktür. Ancak her arkeolojik buluntu yeri bir höyük değildir. İnler, düz yerleşme yerleri, antik kentler de arkeolojinin araştırma alanları arasında yer alır.

Tarih öncesi arkeolojisi yazının ortaya çıkmasından önceki dönemleri inceler. Bu incelemede kazılar çok büyük bir dikkatle yürütülür. Tarih öncesi dönemden günümüze kalan çanak çömlek parçaları, taş araçlar, mimari kalıntılar ya da organik kalıntılar çok önem taşımaktadır. wikipedia dan alıntıdır.

Okumaya Devam Et
TEPKİNİZ
  • 5
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 2
    sevd_m
    SEVDİM
  • 0
    e_lend_m
    EĞLENDİM
  • 0
    _z_ld_m
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    _a_irdim
    ŞAŞIRDIM
  • 1
    kizdim
    KIZDIM
İlginizi Çekebilir