Biz Beraber Öğrenen ve Bundan Çok Zevk Alan ……. Ailesiyiz
Yeni bir hikâye kitabı alın, yarısına kadar siz okuyun hikâyenin gerisini çocuğunuzun tamamlamasını isteyin.
Çocuğunuzla ayak tabanlarınız birbirine değecek şekilde ayak ayağa yatın ve birbirinize kuvvetinizi verin, birbirinizi itekleyin.
Eşinizi şimdiye kadar gitmediğiniz bir yerde yemek yemeğe davet edin.
TV’de çocuğunuzla beraber izleyeceğiniz bir film bulduğunuzda, kısa bir süre TV’nin sesini kapatın ve sadece izlediklerinizden filmin ne ile ilgili olduğunu anlamaya çalışın.
“ Evimizin kuralları “ Evimizde neler yapmak serbesttir, neler değildir? Ailece hazırladığınız bu listeyi lütfen özel bir yere asın. Listenizi gereksinimlere göre güncelleştirin.
Yaşadığınız şehirde metro var ise, çocuğunuzla beraber metroya binin ve şimdiye kadar binmediğiniz taşıtların farklılığını konuşun.
Bir şeyin olması ya da olmaması durumunda neler olabileceğini düşündüğünüzü birbirinizle paylaşın. “Kâğıt olmasaydı ne olurdu, nereye yazardın? Kaşık olmasaydı çorbayı nasıl içerdin? Evin her yeri cam olsaydı ne olurdu” gibi.
Çocuğunuza ait fotoğraflarla “ hangisi bul “ oyunu oynayın. 6–7 fotoğraf içinde sırayla bir tanesini tanıtın ve çocuğunuzu tanımladığınız resmin hangisi olduğunu bulmasını isteyin. Sonra sizin resimlerinizi o tanıtsın, siz hangi resmi tanımladığını bulmaya çalışın.
Siz hatırlatmadan yerine getirdiği bir sorumluluk için mutlaka çocuğunuza ve eşinize teşekkür edin, memnuniyetinizi belirtin.
Beraber köfte yapın. Ama önce köftenin içinde neler olduğunu düşündüğü sorun. Belki de hayalindeki köfte çok farklıdır.
Eşinize ve çocuğunuza “ keşke öyle yapmasaydın “ ya da “ tabi öyle yaparsan böyle olur “ yerine “ böyle bir durumda başka ne yapılabilirdi “ demeyi tercih edin. Çözüm için suçlamak yerine başka alternatifler düşünmesine yardımcı olun.
Her biriniz kâğıttan yapılmış beş şeyin adını söyleyin. Sonra ortak bir listeye bunları yazın. Oyunu birkaç gün sürdürün. Aklınıza yeni gelenleri kâğıda ilave ederek kağıt araştırmasını teşvik edin.
Rüzgârlı bir günde bahçenize, balkonunuza, arabanıza bir naylon, kumaş asın ve rüzgârın etkisi hakkında konuşun.
Çocuğunuzun avucunu açın ve “ sana bir avuç dolusu mektup var” deyin. Parmağınızla avucunun içine hayali yazılar yazın. Sonra bu yazdıklarını okuyun. Yazının içeriğinde yasaklar, kurallar, eleştiriler olmasın. Sonra aynı şeyi çocuğunuz size yapsın. Bu kendimizi ifade etmenin farklı yollarını öğreten sembolik bir oyundur.
Ailece dışarı çıkarken, herkesin her şeyini almaktan siz sorumlu olmayın. “ Herkes kendisine ait olan şeyleri (hırka, top, çanta vb.) alsın” diyerek son bir hatırlatma yapmakla yetinin. Bütün sorumluluğu siz alırsanız çocuğunuz kendi sorumluluklarının bilincine varamaz.
Sürpriz olacak zamanlarda eşinize ve çocuğunuza onu çok sevdiğinizi söyleyin. Böylece sevdiğiniz zamana ya da bir olaya bağlı olmadığını kanıtlamış olursunuz.
Biz Beraber Öğrenen ve Bundan Çok Zevk Alan ……. Ailesiyiz
Biz Beraber Öğrenen ve Bundan Çok Zevk Alan ……. Ailesiyiz
“Sevgi Mönüleri” veli katılımlı bir projedir. Bu projenin katılım sayfaları, Sayın Prof. Dr. Belma Tuğrul’un ‘Sevgi Mönüsü’ isimli kitabındaki bazı bölümler kullanılarak yapılmıştır. KIRTKIRTLA ekibi olarak; içinde nice güzel bilgiler barındıran bu kitabı hazırlayan Sayın Belma Tuğrul ‘ a teşekkür ederiz