Biz Birbirine Ve Çevresine Karşı Duyarlı Olan ….. Ailesiyiz
Beraberce evinizin camından dışarı bakın ve dışarısı hakkında konuşun. Ne var ne yok! Aynı yöne, yere bakıp da farklı şeyler görebilmek yaratıcı bir paylaşımdır.
“Sizin gözünüzde biz”
Anaokulumuzla ilgili gözlemlediğiniz olumlu bir özelliği bize iletirseniz kendimizi daha güçlü hissedeceğiz. Hepimizin olumlu geri bildirimlere ihtiyacı vardır. Teşekkürler…
Bir hikaye kitabı ya da başka bir şey (ağaç, giysi, yemek vb.) seçin “bana bu … ilgili olarak sorular sor, bakalım cevaplarım ilginç olacak mı?” deyin. Soru sormak cevap vermek kadar önemlidir.
Arkadaşlarını eve davet etmesine ve çocuğunuzun da yanında siz olmadan arkadaşına ziyarete gitmesine izin verin.
Çocuğunuzda alışılmışın dışında bazı değişiklikler gözlemliyorsanız, dikkat edin. Bu gelişimi işaret eden değişiklik de olabilir, bir sorunun başlangıcı da.
Hatalarımızın her zaman görünmesini istemeyiz. Şans tanımak çocuğunuza affedici olmayı öğretir. Her zaman çocuğumuza, eşimize, dostumuza verilebilecek bir şansımız olmalıdır.
Çocuğunuz size yardım etmek için gönüllü ise asla onu reddetmeyin. Bu yardımın işinizi kolaylaştıracağını söyleyerek memnuniyetinizi ifade edin.
Çocuğunuzla ilgili hiç unutmadığınız bir anınızı önce ona, sonra bize yazılı olarak iletin. Unutamadıklarımız köşemize asalım.
Çocuğunuza “çekirdek aile nedir?” diye sorun ve bir çekirdek aile resmi çizmesini isteyin. Daha sonra çekirdek ailenin anne, baba ve çocuklardan oluştuğunu anlatın ve ikinci bir resim daha isteyin. Her iki resim hakkında konuşun.
Eğer evinizin sokak kapısında sadece sizin ya da eşinizin adı yazıyorsa buna çocuğunuzun adını da ekleyin. “ben bu ailenin bir üyesiyim” demek olan bu kapı yazısını önemseyin.
Kendinize dört farklı nesne, şekil ya da rakam seçin. Bu dört nesnenin kaç farklı şekilde sıralanabileceğini çocuğunuzla deneyin.
Çocuklarınızın sorularını ciddiye alın. Sorduğu her sorunun öğrenme isteğini ifade ettiğini düşünün ve memnun olun. Cevaplarınızı ertelemeyin ve geçiştirmeyin.
Yünleri ve kurdelaları kullanarak “düğüm atma, düğüm açma” oyunu oynayın. Bu, çocuğunuzun problem çözme becerisini geliştiren zihinsel ve fiziksel etkinliktir.
Çocuğunuz sizden yardım istemediği sürece ona yardım etmeyin. İyi bir izleyici olun ve takip edin, ufak çabalarını yüreklendirin.
Akşam yemeğinde salatalarınız çocuğunuzdan! Şimdiye kadar yediğiniz en lezzetli ve farklı salata bu olabilir. İçine neler koymak istediğini sorun ve yardımcı olun.
Biz Birbirine Ve Çevresine Karşı Duyarlı Olan ….. Ailesiyiz
“Sevgi Mönüleri” veli katılımlı bir projedir. Bu projenin katılım sayfaları, Sayın Prof. Dr. Belma Tuğrul’un ‘Sevgi Mönüsü’ isimli kitabındaki bazı bölümler kullanılarak yapılmıştır. KIRTKIRTLA ekibi olarak; içinde nice güzel bilgiler barındıran bu kitabı hazırlayan Sayın Belma Tuğrul ‘ a teşekkür ederiz