Biz Birbirini Koşulsuz Seven …. Ailesiyiz
Çocuğunuzla ilgili bir sorunu için bir arkadaşınızla dertleşmek, onun fikrini almak isteyebilirsiniz. Arkadaşınıza çocuğunuzla ilgili sıkıntınızı anlatırken, çocuğunuzun sizi dinlemediğinden emin olun. Ancak çocuğunuzla ilgili olumlu bir yaşantıyı paylaşıyorsanız da mutlaka çocuğunuzun bunu duymasını sağlayın.
Zaman zaman çocuğunuza para verin ve size bu parayla bir şey ısmarlamasını isteyin. “Hadi bakalım bize paranla dondurma ısmarla.” Kendisini sizin yerinize koymaktan çok hoşlanacaktır.
Çocuğunuzun yanında çocuğunuzun da tanıdığı kişiler hakkında olumlu özellikleriyle ilgili konuşun. “Yiğit’in yaratıcı fikirlerine hayranım. Berk’in bilgisayarda çok başarılı olduğunu düşünüyorum.” Böylece insanlar hakkında olumlu düşünme fikri geliştirilmesini sağlarsınız.
Biz Birbirini Koşulsuz Seven …. Ailesiyiz
Çocuğunuzun herhangi bir işle ilgili olarak zorlandığını, bıktığını görüyor iseniz, işi tamamlaması için ısrarcı davranmayın, yardım ederek devam edebilmesi için, yeniden güç kazanmasını sağlayın.
Her yıl özel bir günde “evlilik yıl dönümü, yılbaşı, çocuğunuzun doğum günü vb.” ailece resim çektirin ve bunu aile geleneği haline getirin. Her yıl çekilen fotoğrafla yeni fotoğrafı karşılaştırın.
Hafta sonu “aile yatağı sohbeti” yapın. Hafta içi iş, okul derken sabahları çok yoğun geçer. Hafta sonu çocuklarınızı yatağınıza alın ve birbirinize sarılın, şakalaşın, sohbet edin, o gün yapacaklarınızla ilgili konuşun. On-onbeş dakikalık bu sıcak paylaşım çocuğu bir hafta boyunca mutlu etmeye yeter.
Çocuklar kendilerinden farklı olan (fiziksel engelli, işitme engelli, zihinsel engelli vb.) diğer çocukların ya da yetişkinlerin bu farklılıklarına karşı merak duyarlar. Çeşitli sorular sorarlar ve bu farklılığı anlamaya çalışırlar. Çocukları susturmayın, sorularını sormasına izin verin. “Annesini üzmüş, o yüzden böyle olmuş.” gibi gerçek dışı bilgiler vermeyin. Onların daha öğrenmek için daha fazla yardıma ihtiyacı olan kişiler olduğunu söyleyin.
Bir konuda bazen evdeki tüm bireyler farklı fikirde olabilir. Ancak sadece bir fikir uygulanabilecekse böyle bir durumda “bazen” kura çekme yolunu deneyin. Eğer çocuğunuzun fikri kurada çıkmadı ise “bir başka” sefere diyerek ona şansının devam ettiğini söyleyin.
Çocuğunuzun yaptığı resimleri anlatmasını isteyin. Resminin öyküsünü mutlaka yazın. Bir başka zaman yazdığınız öyküyü ona okuyun. Böylece okumaya ve yazmaya karşı ilgisini başlatmış olursunuz. Ayrıca resim hakkındaki değişen fikirlerini de ifade etmesine olanak tanımış olursunuz.
Çocuğunuzla beraber ayakkabı tamircisini ziyaret edin. Ayakkabıcının işini nasıl yaptığını izleyin ve merak ettiği soruları sormasını söyleyin.
Aile fotoğrafınızı fotokopi ile büyüttürün. Çocuğunuzun yaşına göre 2 – 4 – 6 – 8 parçalı bul-yap hazırlayın. Parçaları birleştirerek yeniden aile fotoğrafınızı tamamlamasına yardımcı olun.
Bazı çocuklar becerilerini başkalarına sergilemeye çok heveslidirler. Çocuklar eğer “istekliliklerini dile getiriyorlar ise” onları izlemek için hemen bir ortam hazırlayın. Aile konserleri, aile gösterileri. Ancak çocuğunuz şarkı söylemek, dans etmek için istekli değilse ısrarcı olmayın.
Siz yemek seçiyorsanız, yemeğin içindeki domatesleri soğanları ayıklıyorsanız, çocuğunuzun yemek seçmesini ya da yemeğin içindekileri ayıklamasını göze almalısınız. Çocuklar sizin alışkanlıklarınızdan etkilenirler. Sevmediğiniz bir yemek olsa bile bunu çocuğunuzun yanında dile getirmeyin.
Çocuklar başkalarının yanındayken isteklerini yaptırmada sizi daha hoşgörülü bulurlarsa her zaman bunu kullanırlar. Gerçekten hayır demeniz gereken bir durum var ise yanınızda kim olursa olsun kararlılığınızı bozmayın. Tutarlı olun.
“Resim tanıma oyunu” oynayın. Farklı zamanlarda ve mekanlarda farklı kişilerle çekilmiş fotoğrafları masaya koyun. Tanımladığınız ipuçlarından yararlanarak doğru fotoğrafı bulmasını isteyin. “Anneannenin kucağında oturduğun fotoğraf vb.”
“Biliyor musunuz, bugün çok ilginç bir şey öğrendim?” diyerek, öğrendiğiniz bu yeni şeyi çocuğunuzla paylaşın. Bunu bir arkadaşınızdan, kitaptan vb. öğrenmiş olduğunuzu belirtin. Böylece hem bilgi kaynaklarına dikkat çekmiş hem de bilgiyi paylaşmanın zevkini örneklemiş olursunuz.
Eşiniz çalışıyor ise, iş yerinde onu ziyaret edin ve onu hiç beklemediği bir günde yemeğe götürün.
“Sevgi Mönüleri” veli katılımlı bir projedir. Bu projenin katılım sayfaları, Sayın Prof. Dr. Belma Tuğrul‘un ‘Sevgi Mönüsü’ isimli kitabındaki bazı bölümler kullanılarak yapılmıştır. KIRTKIRTLA ekibi olarak; içinde nice güzel bilgiler barındıran bu kitabı hazırlayan Sayın Belma Tuğrul ‘ a teşekkür ederiz