Biz Problemlerle Başetme Yollarını Bilen …. Ailesiyiz
Biz Problemlerle Başetme Yollarını Bilen …. Ailesiyiz.Çocuğunuzun herhangi bir nedenden dolayı hak ederek aldığı ödülü, başka bir nedenden dolayı almayın. Sorun olan bir davranış karşısında verilen ödül geri alınmaz ama yeni bir ödül vermemek olabilir.
Bulaşık makinesinde temizlenen ya da elinizde yıkadığınız çatal ve kaşıkları kendi gruplandırılarak kaldırılmalarına izin verin.
“Ayna oyunu” oynayın. Çocuğunuz hangi hareketi yaparsa siz de aynen onu takip edin. Daha sonra siz bir hareket yapın, çocuğunuzun sizi taklit etmesini isteyin.
Kendi kişisel dolaplarından haberdar edin. Giysilerinin, çamaşırlarının nerede olduğunu bilmesini sağlayın. Bunun için gerekli olduğunda “çorabını getir, iç çamaşırını al vb.” sorumluluklar verin.
Nesnelerin fiziksel özelliklerindeki farklılıkları anlaması için çocuğunuza hediye olarak mıknatıs alın.
Kitap okurken parmağınızla yazıların altından gidin. Böylece okuma yönüne ve yazılı malzemeye dikkati çekmiş olursunuz.
Yolda giderken çocuğunuzun dikkatini araba, taksi, otobüs, kamyon, tramvay, motor vb. farklı araçlara çekin.
Portakal, mandalina, domates, üzüm vb. suyunu sıkması için gerekli ortamı hazırlayın ve malzemeleri temin edin.
“Çocuğun biri diğerine vurdu.” Bu gördüğünüzde, bir filmin son karesi olabilir. Bu nedenle, bir karar vermeden önce mutlaka karşınızdakini dinleyin. Davranışının nedenini anlamaya çalışın. Böylece kararlarınızın sonucu daha güvenilir olacaktır. Ayrıca çocuğunuz anlaşıldığını düşünerek size de güveni artacak ve aranızdaki ilişki olumlu yönde güçlenecektir.
“Ben senin yerinde olsam ….. yapardım.” demek yerine, “sen bu konuda başka ne yapabileceğini düşünüyorsun? bundan farklı yol ne olabilir?, aklına gelen daha ne var? demeyi tercih edin.
Çocuklar çeşitli karalamalar yaparlar ve bunların yazı olduğunu söylerler. Hatta bu karalamalarını yüksek sesle seslendirerek okurlar. Çocukların bu ilk yazılarını ciddiye alın ve gelişim dosyasında saklayın.
Çocuğunuzun karalamalarla başlayan ilk çizimlerini mutlaka tarih atarak saklayın. İlerleyen zamanlarda eski çizgilerini kendisine gösterin ve gelişmesini kendisinin fark etmesini sağlayın.
“Eskiden hiç böyle yapmazdı.” demeyin. Çocuğunuzun çok hızlı bir değişim ve gelişim sürecinde olduğunu unutmayın. Değişikliklerin her zaman sorun olmadığını hatta gelişime işaret ettiğini düşünerek içinizi rahat tutun.
Kendi yatağını toplamasını öğretin. Sizinki kadar düzgün olmadığını görürseniz, bozup yeniden yapmayın. Bir başka sefer yatağını düzeltirken yardımlarınızla yol gösterin.
Sorduğu soruyu anlamadığını düşünüyorsanız, sorunuzu bazen aynen bazen de değiştirerek yeniden sorun. Anlamadı diye soru sormaktan vazgeçmeyin.
Çocuklar bazen oynadıkları oyunu bozmak istemezler, yaptıkları yapı-inşa eserlerini, bul-yaplarını kaldırmak istemezler. Bu onların oyunlarından kopamamaları ile ilgilidir. Eviniz uygunsa zaman zaman çocuklarınızın eserlerini toplamadan sergilemelerine izin verin.
“Dün gece rüyamda ne gördüm biliyor musun?” dinleyerek hayal de olsa bir rüya anlatın. Çocuğunuzun da rüyasında ne gördüğünü merak ettiğinizi söyleyin ve anlatması için cesaretlendirin.
Televizyonda ya da teypten müzik dinleyebileceği özel müzik dinleme zamanları ayarlayın. Müzik dinlerken başka bir işle uğraşmamasını sağlayın.
Size çok komik gelen bir olayı, durumu ya da kişinin davranışını belirtin. Çocuğunuzun da komik bulduğu bir şeyi size anlatmasını isteyin.
Biz Problemlerle Başetme Yollarını Bilen …. Ailesiyiz
“Sevgi Mönüleri” veli katılımlı bir projedir. Bu projenin katılım sayfaları, Sayın Prof. Dr. Belma Tuğrul‘un ‘Sevgi Mönüsü’ isimli kitabındaki bazı bölümler kullanılarak yapılmıştır. KIRTKIRTLA ekibi olarak; içinde nice güzel bilgiler barındıran bu kitabı hazırlayan Sayın Belma Tuğrul ‘ a teşekkür ederiz