1. Anasayfa
  2. ANA SAYFA

Çarpım Tablosu Nasıl mı Ezberlenir?


0

Ah şu çarpım tablosu, çocukların baş belası :)

İlkokul öğretmenlerimizin çoğu ezberci sistemden uzak durmak adına çocukların, çarpım tablosunu ezberlemek yerine ritmik sayarak çarpım tablosunu bilmesi taraftarı olsa da, ben bir ortaokul matematik öğretmeni olarak, kesinlikle ezberlenmesi taraftarıyım.

Neden derseniz? İlkokulda çocuklar basit işlemler yaptığı için evet ritmik sayarak çarpım sonucu bulmak kolay gibi. Ama sınıflar ilerleyip, çocukların yapması gereken işlemler karmaşıklaşınca pek çok çocuk ve öğretmen bu konuda sıkıntı yaşıyor. Çocuk ritmik sayarak bir işlemin çarpım sonucunu bulurken, dikkati dağılıyor ve soruya tekrar dönmek zorunda kalıyor. Bu iş uzadıkça çocuk sıkılıyor ve matematikten soğuyor. Peki ya ezbercilik olmuyor mu o zaman? Açıkcası kendi adıma söyleyeyim, çocuklarımın saçma sapan şarkılar ezberlemektense çarpım tablosunu bir melodi eşliğinde söylemesini tercih ederim. Bir çocuk elbette  bir formülü ezberlemek yerine onun nasıl çıkarıldığını bilse çok daha güzel. Asıl ezberci eğitimin önüne bu şekilde geçeriz. Ama biz işin kolayına kaçıp, çocuk çarpım tablosunu ezberlemesin ama üst sınflara gelince, yığın yığın formülü ezberlesin istiyoruz. İşte yanlış yaptığımız nokta bu. Yoksa biz ritmik saymayı gösterdikten sonra, çocuk çarpım tablosunu ezberlese beyni uyuşmaz yani.

Ama tabi ki, bu ezberi yaparken ona yardımcı olabiliriz. Nasıl mı?

Birinci olarak, bazı çocuklar işitseldir. Bu yüzden çarpıım tablosuna çocuğumuzla birlikte, kendimize göre bir melodi uydurursak, akılda kalması daha kolay olur.

İkinci olarak, bir kartonun üstüne süt kutularından veya şişe kapaklarından yararlanarak bir materyal hazırlayabiliriz. Kartonun üstüne işlemleri yazıp, örneğin 6 çarpı 7, kapağın üstüne de 42 yazarak, kapakları doğru bir şekilde kapatmasını isteyebiliriz. Ki bu oldukça akılda kalıcı bir yöntem oluyor.

Üçüncü olarak ise, küçük kartların üstüne önce işlemi yazıp, alt tarafına doğru sonuç olmayan bir kaç sayı ve doğru sonucu yazarak, doğru olan sonucun üstüne mandal takmasını isteyebiliriz.

Dördüncü olarak ise, bir kağıda işlemleri yazıp, nokta etiketin üstüne de (fiyat etiketi de olabilir) sonuçlarını yazıp, doğru sonuçları doğru işlemlerin üstüne yapıştırmasını isteyebiliriz.

En güzeli ve hareketli çocukların en bayıldığı da, parkta yere bir tebeşirle sonuçları yazıp örneğin, 36,42 vs. 6 kere 7 dediğimizde çocuğumuzun 42′ nin üstüne atlamasını isteyebiliriz.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar :) Sizin de önerileriniz varsa, bizimle paylaşmayı unutmayın lütfen :)

https://www.kirtkirtla.com/dogayi-koru-matematigi-sev/

 

TEPKİNİZ
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 1
    sevd_m
    SEVDİM
  • 0
    e_lend_m
    EĞLENDİM
  • 0
    _z_ld_m
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    _a_irdim
    ŞAŞIRDIM
  • 2
    kizdim
    KIZDIM
İlginizi Çekebilir