1. Anasayfa
  2. ANA SAYFA

Çocuk Yetiştirmek mi?


0

 

B

Başka sayfalarda bazı yazılar, bazı yorumlar ya da bana gelen bazı mesajlar okuyorum çocuklarla ilgili.. Genel problem bence şu;
Bir eşya alırsınız bilmiyorsunuz nasıl kuracağınızı, ilk kez karşılaşmışsınız ama aslında parçaları birleştirmek basit gibidir de.. Alırsınız nasıl kuracağınızı anlatan kitapçığı iyice okur anlamaya çalışır, ” hımm o oraya anladım! Deneyeyim hemen..” Filan dersiniz. Olmadı nette onunla ilgili video varsa arar bulur izlersiniz. Olmadı sözlüklere, forumlara girer insanlar kurarken ne yaşamış, nasıl kurmuş, nerde hata yapmış bakarsınız.. Çünkü yanlış yaparak malzemeyi heder etmek te istemezsiniz. Onca para vermiş almış, emek vermiş eve getirmişsinizdir. Anlamaya, öğrenmeye çalışırsınız..

 

Basit bir eşya, malzeme, durum vs için bunu yapan sevgili anneler babalar; çocuk gelişimi de bilmediğiniz bir alan ise(alanınız benzer bir mesleği, kursu, seminerleri, vs içermiyorsa) bunu araştırmak, konu ile ilgili bilgi edinmek, hangi yaş gurubunun özelliği nedir öğrenmek( ki işin büyük bölümünü aşabileceğiniz konu budur. Mesela 3.5 yaşındaki çocuğunuz arkadaşının oyuncağına bu benim diyorsa; gelişimsel olarak ben merkezci dönemde olduğunu bilmek yaklaşımınızı yumuşatır.

 

Onu tedirgin ve telaşla yapılmış konuşmalarla yormamış olursunuz. Bilirsiniz dönemsel bir özellik olduğunu. Belki sadece gülersiniz, ” vay be! Demek böyle oluyormuş.” Sizi bilmediğinizde sinir küpüne çeviren, telaşlandıran, üzen, ne yapıcam çaresizliğine düşüren olay bildiğinizde rahatlık sağlıyor..) Ne zaman ne yapacağınızın bilgisine ulaşmak( ki genelde olay olup sorun çıktığında ebeveynler “ne yapacağız şimdi” diye arayışa girerler ve biliriz ki o yaşanışan olay, sorun her ne ise altında geçmişten gelen bir neden yatar. Bir yanlış yönlendirme, yanlış bir konuşma, yanlış bir olaya maruz kalma vb. O halde olay olmadan geleceği görebilme bilgilerine ulaşmamız gerekir ki bu da okumak, öğrenmek, dinlemek, araştırmaktan geçer) vb gibi kendimizi geliştirmeliyiz ebeveyn olarak yada ebeveyn adayları olarak. Çünkü bir masayı yaparsınız olmadıysa beğenmezseniz iade edersiniz, satarsınız veya yeniden başlar hammadeye dönüştürür tüm aşamaları tekrarlar yeniden masa haline getirirsiniz.

 

Fakat çocuk eğitiminde bunu yapma imkanınız yok. Anı yaşarsınız, ve o anda ne iz bıraktıysanız dönütünüz bu olacaktır. Ana kötü bir iz bıraktıysanız; geri dönüp düzeltemezsiniz, pişmalığını yaşarsınız, problem hallolmaz, belki daha da büyür ve en önemlisi geleceğine hoş olmayan nüve cinsinde anılar serpmiş, ekmiş olursunuz. Tüm babalar ve anneler genel olarak bir meseleğe sahip. Bu meslekleri yapmazlarsa bir yapan bulunur elbette fakat o çocuklar bir başka anne ve babaya değil size emanetler eğer hakkıyla yapamıyorsanız bir başkasının onlara anne ve baba olması mümkün değil ( belli özel durumları kastetmiyor bir aile ortamındaki anne baba çocuk ilişkisini ele alıyorum. Özel durumlar elbette var. Ve iyi ki var.) Ruhlarını incitmeden sevmek, onlara güzel bir çocukluk bırakmak tüm ebeveynlerin isyeğidir de nasıl başedeceklerini, ne yapacaklarını bazen bilemezler.. En uzman dedikleriniz bile..

Çünkü bazen bildikleriniz sizi bir yere kadar götürür. Her çocuk yeni bir kitaptır. Onu incelemek, iyi okumak ve anlamak gerekir. Bunun için iyi gözlem yapmak lazımdır. Bu da her dakika oyun oynamaktansa gözlerimizle, gülüşümüzle, hareketimizleve bazen sözcüklerimizle yanında olabilmekten geçer.ebeveyn olarak dizimizi kırıp oyun oynamaktan ve kendi kendilerine kurdukları oyunları izlemekten zevk almaktan geçer. Ki onların dünyasına inebilelim ve onları anlayabilelim. Problemlerin bir çoğu bu noktada bilgi ile birleşince hop çözülüveriyor. Oyun oynayan çocuğu izlemek veya oyuna dahil olmak onları en iyi analiz etme şeklidir.

Ruhlarını incitmeden sevemezsek bir süre sonra ruhları ebeveynlerini terketmiş ergenlerle başbaşa kalmışız demektir. Bu geleceği görmek değil, gelişimsel süreci bilmek demektir.
Peki ebeveynler çocuk gelişimi hakkında nasıl ve nerelerden bilgi sahibi olabilecekler?

Bir çok kurs imkanı bulabilirsiniz. Bulunduğunuz il ve ilçelerde ki halk eğitim merkezlerinde varsa çocuk gelişimi kursları kayıt yaptırabilir. Yoksa talep edebilirsiniz.
Bulunduğunuz il ve ilçelerdeki meslek edindirme kurslarına başvuru yapabilirsiniz. (İSMEK kursları gibi)
Belediyelerin açtığı kurslara dahil olabilirsiniz.
Seminerleri takip edebilirsiniz.
Belli meeslek gurupları olarak yüksek lisans bölümlerine dahil olabilirsiniz. Ve daha pek çok yolları var.Sevgiler..

 

Bu güzel yazı için kıymetli öğretmen arkadaşım Hatem Saraç’a teşekkür ederim. 3guzel çocukla ilgilenirken muhteşem bir anne, öğrencileri ile ilgilenirken de muhteşem bir öğretmen kendisi.. Kalemine yüreğine sağlık öğretmenim 🥰😍😍🙈

 

TEPKİNİZ
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 2
    sevd_m
    SEVDİM
  • 0
    e_lend_m
    EĞLENDİM
  • 0
    _z_ld_m
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    _a_irdim
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    kizdim
    KIZDIM
İlginizi Çekebilir