1. Anasayfa
  2. ANA SAYFA

GÖZ TEMBELLİĞİ NEDİR?

Göz tembelliği nedir


0

Herkese merhabalar 😌

Oncelikle göz doktoru olmamama rağmen neden bu konu hakkında yazı yazıyorum, sorusuna cevap vermek istiyorum.

Çocukların gözlerini ara ara kontrol eden biriyim. Sağ gözü kapatınca sol görüyor mu, sol gözü kapatınca sağ görüyor mu? Bunu niçin yaptığım konusunda ciddi bilgiye sahip değilim aslında. Muhtemelen bir yerde duymuş ve bunu hayata geçirmişim.

Yine günlerden bir gün ben kontrol ederken oğlumun sol gözünde bulanık görme durumuyla karşılaştım.

Hemen doktor kontrolüne götürdük tabi. Sonuç maalesef GÖZ TEMBELLİĞİ teşhisi. Aslında maalesef dediğime bakmayın, küçük yaş olması dolayısıyla oldukça şanslı olduğumuzu söylediler. Bu da kaygılarımızı oldukça aza indirmiş oldu.

Bu durumu eş, dost, akraba ile paylaşınca oooo deyiverdim. Çünkü neredeyse herkesin bir yakınında bu durum mevcuttu. Kimisinin tek gözü yüzde 90 görmüyor, kimisinin yüzde 50,kimisinin yüzde 70…

Peki bu insanların tek gözü neden görmüyor?

Burada işin uzmanlarına kulak verelim:

Göz tembelliği nedir?

Ambliyopi halk arasında göz tembelliği olarak da bilinen, erken çocukluk döneminde görme duyusunun normal gelişiminin engellenmesi sonucu gözlerin birinde bazen de her iki gözde ortaya çıkan görme azlığıdır. Göz tembelliğinin erken çocukluk döneminde tanısı çok önemlidir. Tanıda geç kalınırsa ileri yaşlarda kalıcı görme azlığına neden olabilir. Erişkin yaşta göz tembelliği ile ilgili çalışmalar olsa da henüz sonuçlar net değildir. Çocukluk çağında fark edilip tedavi edilemeyen göz tembelliği, erişkin dönemde artık tedavisi mümkün olmayan üç boyutlu görme yeteneğinin kaybı ile sonuçlanır. ”

Evet yazıyı okudunuz. Medipol.com adresinden alıntı yaptığım yazıda erken teşhisin ne kadar önemli olduğu yazıyor.

Eğer şimdi degil de 5yil sonra fark etseydik sonuç büyük ihtimalle kalıcı göz sorunu olacaktı.

Kendimce evde denediğim yöntemle erken teşhisin önemini fark etmiş oldum.

Göz tembelliği %2-4 oranında görülüyormuş. Görsel sistemin gelişimi 9-10 yaşına kadar devam ediyor. Demek ki 0,2,4,6 yaş göz kontrolleri oldukça önemli oluyor. Çünkü bu yaştan sonra konulan teşhis için henüz çok olumlu sonuçlardan bahsedilmiyor.

Göz tembelliğine sebep olan durumlar da şu şekilde sıralanıyor:

👁️👁️Kırma kusurları (Bir gözde diğer göze oranla daha yüksek bir kırma kusurunun olması veya her iki gözde yüksek kırma kusurunun bulunması)
👁️👁️Şaşılık
👁️👁️Görsel uyaran yokluğu ya da zayıflığı (Göz bebeğini örten kapak düşüklüğü, gözün saydam tabakasında bulanıklık, doğumsal katarakt vb. )
👁️👁️Ailede göz tembelliği ya da şaşılık varlığı
👁️👁️Prematüre doğum ya da düşük doğum

Göz tembelliğinin aile tarafından tespit edilebilmesi oldukça zor olduğu iddia ediliyor. Bence bilinçli her ebeveyn ya da öğretmen bunu fark edebilir. Yeter ki böyle bir durumun var olduğundan haberdar olsun.

Çocuklara belli mesafelerde gösterilen kağıt üzerindeki rakamlar, kitap üzerindeki resimler bu konuda yardımcı olacaktır.

Nitekim benim oğlum sağ gözü ile kitapta gördüğü küçük kurabiyeleri sol gözü ile göremiyor. Yine sağ gözü ile okuduğu harfleri sol gözü ile göremiyor.

En güzeli her iki senede bir çocukları göz muayenesine götürmektir ama korona virüs gibi bir salgına denk geldi iseniz bu basit işlemi evde yapabilirsiniz.

Çocuklarda erken göz muayenesi yapıldığında göz problemlerinin yanı sıra, bazı sistemik hastalıklara ait belirtiler de yakalanabilir olduğundan göz muayenesi ayrı bir önem taşıyor.

Şuan oğlumun göz tembelliği tedavisi başlamış durumda. Tedavi şu şekilde oluyor; iyi gören göze belirli sürelerle kapama yapılarak oğlu tembel gözünü kullanmaya zorlanıyor. Daha doğrusu sol gözle görmeyi unutan beyine yeniden görmeyi öğretmeye çalışıyoruz. Kapama tedavisi kesinlikle kendi başımıza yapabileceğimiz basit bir işlem değil. Doktor muayenesi sonrasında belirlenen gözlük numarası ile bu işlem yapılıyor. Aman dikkat edelim, kaş yapayım derken göz çıkarmayalım 😌😋

Kapama süresi ve kapama süresinin ne kadar devam edeceği ise çocuğun yaşı ve tembelliğin derinliğine göre doktor tarafından yapılan muayenelerle belirleniyor.

Bu yazıyı küçük yaş grubu ebeveyn ve öğretmenlerini bu konuda bilgilendirmek için yazıyorum.

Umarım çocuğunuz göz tembelliği olan %2-4 arasında değildir. Yine de tedbiri elden bırakmamak lazım. 😊

Sağlık olsun diyerek yazımı bitiriyorum.

Hoşçakalın, sevgiyle kalın ve de sağlıkla 🙋💞

TEPKİNİZ
  • 2
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 1
    sevd_m
    SEVDİM
  • 0
    e_lend_m
    EĞLENDİM
  • 0
    _z_ld_m
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    _a_irdim
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    kizdim
    KIZDIM
İlginizi Çekebilir