Biz bu hafta köydeyiz çocuklarla. Köyde yaptıklarımızdan, çocukların nasıl böyle lokum kıvamına geldiğini anlatmadan önce Tübitak yayınlarından çıkmış “Doğada Kalan Son Çocuk” kitabından biraz alıntı yapayım size :)
“Herkes doğuştan gelen bir yaratıcılığa sahiptir, ancak modern toplum bir yandan da sanatçıları “bir şekilde bütün keyfi kendileri süren ” yetenekli seçkinler olarak gösterir. Nichlson ‘un “dağınık parçalar” kuramı bir çok peyzaj mimarı ve çocuk oyun uzmanı tarafından benimsenmiştir. Nicholson kuramını şöyle özetliyordu:”Herhangi bir ortamdaki buluş ve yaratıcılık derecesi ve keşif olanakları, ortamda yer alan değişkenlerin sayısı ve niteliğiyle doğru orantılıdır.” Nicholson’un tanımıyla “dağınık parçalı “bir oyuncak açık uçludur, bir çocuk onu çeşitli şekillerde kullanabilir , hayal gücünü ve yaratıcılığını kullanarak başka dağınık parçalarla birleştirebilir. Doğal bir oyun alanında tipik olarak şu dağınık parçalar bulunur: su ağaçlar çalılar çiçekler ve uzun çimler ,küçük bir göl ,gölün içindeki ve başka yerlerdeki diğer canlılar ; kum (suyla karıştırılabilirse en iyisi) ; içine ,üzerine ve altına oturabilecek yerler, mahremiyet ve manzara sağlayan yapılar. Bu oyun alanının daha ötesine, ormanlara, kırlara ve derelere gidildiğinde parçalar daha dağınık ve hayal gücü için çok daha güçlü hale gelir.
Neredeyse sonsuz kodlama olanağıyla bir bilgisayarın tarihin en büyük dağınık parçalar kutusu olduğu iddia edilebilir. Ama temelde iki parçadan (1 ve 0) oluşan ikili kodlamanın kendine özgü sınırları vardır. Bütün duyulara seslenen doğa, dağınık parçaların en zengin kaynağı olamayı sürdürür.
İsveç, Kanada ve ABD’de yeşil alanlar ve yapay oyun alanları içeren okul bahçelerinde yapılan çalışmalarda çocukların yeşil aalanlarda daha yaratıcı oyunlara yöneldiği bulundu. Bu çalışmlardan biri, bir okul bahçesinin daha doğal olmasının, erkek ve kız çocuklarına bir arada ve daha eşitlikçi oyunlar oynamalarını sağlayan hayal gücüne ve rol yapmaya yönelik oyunlara teşvik ettiği ve merak duygusunu arttırdığı gözlenmektedir. Araştırmalar yaratıcı oyun kavramını geniş bir kapsamla tanımlamışlardı : oyuncak kahramnlarla ve bebeklerle oynamak ,hayali gezegenlerde , periler ve kraliçelerin yaşadığı destansı coğrafyalarda rol yapmak, karmaşık ip atlama rutinleri, parçadan binalar ,nesneler yapmak.
Tüm bunların ışığında köyde vakit çocuklar açısından ve tabi ki sürekli onlarla ilgilenmek zorunda kalmadığım için oldukça iyi geçiyor. Kendi oyunlarını kendileri üretiyorlar.
Gelelim bu haftanın etkinliklerine o zaman ;
Pazartesi -Mutfak Atölyesi
Zeytinyağlı Fasulye
Birlikte fasulye ve domates toplayın :) (Eğer bir bahçeniz varsa harika ) Sonra çocuğunuza bir makas verin ve makasla fasulyeleri üçe, dörde bölmesini isteyin. Hem ince motor ,hem de matematik. Evet,biraz yemek yamsuk yumsuk oluyor ama sonuçta evladınızın ellerinden şeker gider içine ;) Domatesleri de, ona rendeletirseniz ne ala. Yani burda püf nokta şu , o yapamaz demeyip, her şeyi ona denetmek ve sabırla beklemek, sadece “eğer o anne sen yap ” derse olaya müdahil olmak. İşte o zaman onun için mükemmel bir deneyim.
Salı Taş Boyama
Taş toplayın ve birlikte taş boyama yapın. Keçeli kalem ,akrilik boya,parmak boyası kullanabiirsiniz. Pastel boya da kullanabilirsiniz. Eğer pastel boya kullanacaksanız ,taşları önce sobada ısıtınca daha güzel boyanıyor.
https://www.kirtkirtla.com/cakil-tasi-boyama/
Çarşamba Suyun buharlaşması
Bu hem bir deney ,hem bir eğlence. Sobayı yakıyorsunuz,sonra fısfısla sobaya su sıkıyorsunuz. Tıs tıs tıs :)
Perşembe Bilim Atölyesi
Geçen haftadan hatırlarsanız maden suyu şisesi biriktirin demiştim. Şimdi her birinin içine farklı miktarlarda su doldurun. Sonra bir çay kaşığıyla vurun. Her birinden farklı sesler çıktığını göreceksiniz. Do ,re ,mi fa sol la si dooooo
Cuma Doğal boyama
Bir kaç farklı renkte çiçek toplayın ve altına A4 kağıdı koyup çekiçle veya taşla onları ezerek çıkan renklerle resim yapmaya çalışın.
Cumartesi Amiral Battı
Kağıttan gemiler yapın. Bunun için kuşe kağıt kullanırsanız ,batması biraz daha uzun sürer. Küçük bir havuza veya su birikintisine bırakın. En önce kiminki batacak gözleyin.
Pazar Bul Getir
Çocuklarla açık bir alana gidin ve onlara yönergeler verin . “Hadi şimdi bir uzun odun parçası bul,şimdi daha ince.” “Bir çekirge bul.” “Dikenli bir yaprak bul gibi gibi .” Bu oyun çocukların çok hoşuna gidiyor bu arada.
Bu hafta doğada bol bol vakit geçirin, hoşçakalıııın :)