1. Anasayfa
  2. ÜST PANEL

Okul Öncesi Eğitim Nedir?


0

Okul başlamaya yakın çocukların kalbi heyecanla atmaya başlar. Çocuklardan daha heyecanlı olanlar da vardır, anne – babalar.. Eğer (ilk) çocuklarının ilk okul heyecanı ise bu heyecan biraz daha yoğundur. Çocuklarının eksiklerini gidermek için planlar yapmaya başlarlar fakat ne yapacaklarını pek de kestiremezler.  İlk defa veli olmak, ilk defa anne baba olmakla acemilik yönünden düşünülürse pek de farklı olduğu söylenemez.  Çocuğun her ateşi çıktığında hastaneye koşturan anne baba ile çocuğunun her probleminde öğretmenine koşan anne baba farklı değildir. Koşturma sebepleri ise çocuklarına verdikleri kıymetten ötürüdür.

İlk veli tecrübesinden bahsetmeye okul öncesi eğitimden başlamak uygun olacaktır. Artık okul öncesi eğitim oldukça yaygınlaşmış bulunmaktadır. Peki okul öncesi eğitim nedir? Okul öncesi eğitim olmadan olmaz mı? Bu soruların cevapları ailelerin okul öncesi eğitimin önemini anlama adına oldukça önemlidir.

Okul öncesi eğitim, ilköğretime başlamadan önceki dönemi ifade eden, genellikle 0-6 yaş aralığında alan bilgisi ile yetişmiş profesyonel eğitimciler tarafından uygulanan, çocuğun gelişim alanlarının çok yönlü olarak geliştirildiği eğitim dönemidir. Peki çocuğun gelişim alanları nelerdir?

okul öncesi
başka ülkelerde okul öncesi eğitim sistemi

Okul öncesi dönemde gelişim alanları Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı‘nda 5 ana başlık altında listelenmiştir.

  • Özbakım
  • Dil Gelişimi
  • Bilişsel Gelişim
  • Sosyal ve Duygusal Gelişim
  • Motor gelişim

Öğretmenlere küçük bir not diyelim. Okul öncesi eğitimini tamamlayan öğrencilere birinci ve ikinci dönem olmak üzere toplan iki adet GELİŞİM RAPORU verilir. Bu gelişim raporları Okul Öncesi Eğitim Programında listelenmiş 5 gelişim alanına uygun olarak doldurulur. Eğer öğrencilerin velileri öz bakım nedir, motor gelişim nedir bilmiyorlarsa gelişim raporunu da anlamayabilirler. Bu yüzden öğretmenlerin sene başında okul öncesi eğitim, gelişim raporu, gelişim alanları ile ilgili anlaşılır biçimde açıklama yapmaları uygun olacaktır. Maalesef öğretmenlerin bir çoğu kendi bildiklerinin velileri tarafından bilindiği düşüncesiyle açıklama yapmaktan kaçınıyorlar. Bu durumda veliler arasında da  kavram karmaşası yaşanabiliyor.

Okul öncesi eğitim neden gereklidir?

* Çocukta zeka gelişiminin %70 lik kısmı 7 yaşına kadar tamamlanır ve öğrenme becerisi bu yaşta gelişir.
* Çocuğun grup içine katılması, sağlıklı ilişkiler kurması, kültürel değerlerine sahip çıkması, sosyalleşmesi gibi olgular bu yaşta gelişir.
* Bu dönemdeki sapma ve olumsuzluklar çocuğun bütün yaşamını olumsuz yönde etkiler.
* Farklı kültür ortamlarından ve ailelerden gelen çocuklar ortak bir yetişme ortamına okul öncesi eğitim kurumlarında ulaşır. Çocuk kendine güven duygusunu bu kurumlarda kazanmaya başlar.
* Dilini doğru, yanlışsız ve güzel konuşma özelliğini bu yaşta öğrenir. Toplumu, çevreyi, evreni ve insan davranışlarını tanımaya başlar.
* Nesneleri, eşya ve varlıkları, temel bir takım becerileri, davranışları, olumlulukları ve olumsuzlukları öğrenmeye başlama yaşı 4-6 yaşları arasındadır.
* Aile içi desteğin tek başına yetmediği, çocuğun kendi yaşıtlarıyla birlikte olabileceği, bedensel ve zihinsel gelişmelerini sağlıklı biçimde sürdürebilecekleri bir ortam olduğu için okul öncesi eğitim zorunlu ve gereklidir.

 

 

TEPKİNİZ
  • 0
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 0
    sevd_m
    SEVDİM
  • 0
    e_lend_m
    EĞLENDİM
  • 0
    _z_ld_m
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    _a_irdim
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    kizdim
    KIZDIM
İlginizi Çekebilir
hareketli kağıt etkinliği -okul öncesi