YOUTOBE KANALIMIZI GÖRDÜNÜZ MÜ?
ORİGAMİNİN ÇOCUKLAR İÇİN FAYDALARI NELERDİR ?
Origami, Japonya kökenli olan kağıt katlama sanatıdır. Origamide temel amaç, genellikle tek parça bir kağıdı değişik şekillerde katlayarak ortaya bir şekil çıkarmaktır.
Japonya’da origami sanatının ortaya çıkışı 1600’lü yıllara kadar dayanmaktadır. O tarihten günümüze, gerek Japonya’da gerekse dünyanın diğer çeşitli bölgelerinde kağıtları katlayarak, keserek veya yapıştırarak çeşitli şekiller oluşturmaya dayalı değişik origami çeşitleri ortaya çıkmıştır.
Günümüzde yapılan çeşitli araştırmalar, çocuklara gerek okul öncesi gerekse erken okul (ilkokul) döneminde origami çalışmaları yaptırmanın, çocuklara ciddi katkı sağladığını ortaya koymaktadır.
Bu araştırmalara göre, origaminin çocuklara sağladığı başlıca yararlar şunlardır:
1. Davranışsal beceriler: Origami, belirli bir eylem sırasını tekrarlamaya dayanması sebebiyle şematik öğrenmeye örnek olarak gösterilmektedir.
Çocukların origamide başarılı olabilmesi için, öğretmenin uyguladığı katlama işlemlerini dikkatlice izlemeleri ve aynı sıra ile tekrarlayabilmeleri gerekmektedir.
Bu durum, çocuğun öğrenme süresince dikkatini odaklamasını ve tüm enerjisini vermesini gerektirmektedir.
Özellikle küçük yaş grubundaki çocuklar için dikkati toplama, konsantre olma gibi davranışsal becerileri geliştirmek açısından origrami oldukça faydalıdır.
2. Birlikte öğrenme: Origami öğretimi, rahatlıkla 20-30 kişilik gruplara tek bir öğretmen tarafından yapılabilir.
Ayrıca, farklı yaş grupları bir araya getirilerek, yaşça büyük çocukların küçük olanlara öğretmenlik yapması da sağlanabilir.
Bu durum çocuklara takım çalışmasını erken yaşlarda öğretmek adına güzel bir fırsat sunmaktadır.
3. Geometri öğrenimi için zemin hazırlama: Geometri dersi, okul yıllarında birçok insanın zorlandığı bir derstir.
Origami sayesinde çocuklar erken yaşlarda, üç boyutlu şekiller oluşturmayı, simetri gibi bazı geometri kavramlarını erken yaşta öğrenebilmektedirler.
Bu durum, çocukların soyut zekasını geliştirmektedir.
Origami eğitimi alan çocuklar, ileriki dönemde geometri ve soyut matematik konularında daha başarılı olmaktadırlar.
4. Bilişsel ve motor kasların gelişimi: Özellikle küçük yaştaki çocukların el becerilerini ve ince motor kas gelişimlerini sağlamak adına origami güzel bir etkinliktir.
Kağıtları düzgün şekilde katlamak, ortaya istenilen şeklin çıkması için gereklidir.
Ayrıca yapılacak katlama işlemlerinin sırası da önemlidir.
Bu da çocuğun katlama sırasını tam olarak öğrenmesini gerektirmektedir.
Bütün bunlar, aynı zamanda çocukların bilişsel gelişimine de katkı sağlamaktadır. Origami, çocukların el göz koordinasyonunun ilerlemesine de yol açmaktadır.
5. Matematiksel becerileri arttırma: Küçük çocukların öğrenmekte zorlandığı konulardan birisi olan kesirler konusu da origami aracılığıyla gerçek hayatta öğretilebilmektedir.
Kağıt katlama esnasında, yarım, çeyrek gibi kavramlar aktif olarak kullanılmaktadır.
Böylece küçük çocukların, kesir kavramını erken yaşta gerçek hayattan örneklerle öğrenmesi sağlanmaktadır.
Origami özellikle küçük çocukların evde anne-babalarıyla veya okulda öğretmenleri ve arkadaşları ile birlikte yapabilecekleri güzel bir etkinliktir.
Yukarıda sıraladığımız faydalarından dolayı, origaminin okullarda seçmeli ders olarak uygulanması oldukça yararlı olacaktır.
Günümüzde, küçük çocukların vakitlerinin büyük kısmını tablet, cep telefonu gibi cihazlarda oyun oynayarak veya televizyon başında oturarak geçirdikleri düşünüldüğünde,
anne-babaların da origami öğrenmeleri ve çocuklarına öğretmeleri,
hem birlikte faydalı bir etkinlik yapmak adına hem de çocukların gelişimi adına oldukça yararlı olacaktır.
BU HAYVANLAR BİR ALEM- KELEBEK SAYFASINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN ;)