SOYUT RESİM YAPIYORUZ
MERHABALAR :)
Bugün de değişik bir sanat etkinliği, yani soyut resim etkinliğini yapalım istedik. Bu etkinlikten, sanatçı ruhu taşıyan her bireyin hoşlanacağı düşünüyorum. “Eğer bu ruhu taşımayanlar varsa, yapılan resmi göremeyebilirler. Sakın üzülmeyin!” hatırlatması ile başlayalım.
Öncelikle soyut resmin ne olduğunu açıklayayım. Soyut kelimesi bilindiği üzere somut kelimesinin zıt anlamlısıdır. Hayatımızda soyut kelimesini anlamak daha kolaydır, peki resimde bu nasıl olacaktır? 1910 yılında Kandinsky sulu boya ile gerçekte olmayan şekil ve renklerle soyut bir resim yapmıştır. Bu durum birbirlerinin yanında bulunan boya lekelerinin karışması ile olmuştur. Bu karışıklık modern resme de öncülük etmiştir.
Bu resmi sınıfta öğrencilerle ya da evde çocuklarla yapabiliriz. Hatta bir yetişkin için bile oldukça ideal bir resim yapma türüdür. Çizimden hoşlanmayan biriyseniz denemenizi tavsiye ederim. Hadi başlayalım etkinliğe!
Malzeme listesine göz atalım;
- Çalışma masanızın temizliği için kullanacağınız gazete kağıtları ya da örtü
- Resim kağıdı
- Guaj boya ya da akrilik boya tüpleri
- Boya Fırçası (isteyen kullanmayabilir)
- Oklava ya da merdane
Oldukça kolay ulaşabileceğiniz bir liste. Bence bu çok önemli. Çünkü herkesin mağaza mağaza dolaşıp, çeşitli malzemeleri alabileceği zamanı ve parası olmayabilir. Bu yüzden bir çok insanın yetenekleri körelebiliyor.
- Masayı bir örtü ya da gazete kağıdı ile kaplayın (Benim masam cam ve temizlenmesi oldukça kolay. Bu yüzden masayı kaplama gereği duymadım.).
- Boya tüplerini kağıda sıkın (Boyayı paletin üzerinden fırça yardımı ile de kağıda sürebilirsiniz. Ben tüpten sıkmayı tercih ettim, çünkü oğlum boya sıkmayı çok seviyor :) ).
- Boyaları sıktığınız kağıdın üzerine başka bir resim kağıdı koyun. Köşelerin birbirine denk gelmesini önemseyin.
- Oklava ile kağıdın üzerinden bir kaç kez geçin ( Eğer kağıdınız ince ise bu işlemi çok kısa tutun. Kalın resim kağıdı kullanıyorsanız bir kaç kez yapmanızda fayda var.).
- Kaldırılan kağıdın (2.) üzerine başka bir kağıt koyarak aynı işlemi tekrar edin. Bu şekilde boya bitene kadar işlemi devam ettirin. Her kağıtta farklı desenler oluşacağını göreceksiniz.
Yapılan çalışmalarda çocuğa farklı şekillerde de resimler yapılabileceğini yaşatarak göstermiş olacaksınız. Bunun yanında çıkan şekillerin neye benzediğini düşünerek hayal dünyasının gelişmesini sağlayacak, soyut resim kuruduktan sonra bir tablo ya da gazete kağıdından yapılmış bir figürle tamamlayarak hediye hazırlamış olacaksınız.
Hayal gücünüzle daha bir çok uygulama yapabilirsiniz. Benden bu kadar. ;)
Şimdi evde yaptığım soyut resim fotoğraflarına bakalım.
İlk aşamamızı görüyorsunuz. Boyaları dilediğimiz gibi sıktık.
Etkinliği akşam saatlerinde yaptığım için flashlı çekim yapmak zorunda kaldım. Görüntü kalitesi için üzgünüm.
3. aşamanın yani üstüne kağıt koymanın görüntüsü.
Oklava ile üstünden geç!
Burada duvara yaslanmış sarı kıyafetli birini bir tek ben görmüyorumdur herhalde! :)
Bu resimden bir hikaye çıkarasım geldi ama tutuyorum kendimi. Bakalım sizler neler göreceksiniz?
Bu da favorilerimden birisi. Uğraşsam bu görüntüyü çizemezdim ama soyut resimle kendiliğinden oluverdi.
Son resimlerde boya azaldı ama hala şekiller çıkmaya devam ediyor.
Bu da en son bastığımız resim kağıdı.
Sizi yorduğumun farkındayım ama n’apayım buraya gelince bir muhabbet, bir muhabbet, insanın susası gelmiyor.
Bana katlandığınız için teşekkür ediyorum.
BU LİNKİ TIKLAYARAK DİĞER ETKİNLİKLERE GÖZ ATABİLİRSİNİZ.
Sevgiyle kalın ve hep sanatla!