Ebeveynler ve öğretmenler genellikle bir çocuğun davranış sorunları ile nasıl disiplin altına alınacağını merak eder. Bazı çocuklar gerçekten denediğimiz stratejilerden bağımsız olarak zorlayıcı davranışlara sahip olsa da, birçok çocuğun yaşamlarında yetişkinlerin tepki gösterme, tepki verme veya onlarla etkileşim kurma biçiminde değişiklikler yapması gerekir. Bu makale çocuğunuzun / öğrencilerinizin olumlu davranışlarını teşvik etmek için şu anda uygulamaya başlayabileceğiniz 10 basit strateji sunmaktadır. Tüm bu stratejiler doğası gereği olumludur ve çocuğunuzla / öğrencilerinizle güven, öz saygı ve saygınızı artıracak şekilde bağlantı kurmanıza yardımcı olacaktır. Kendilerine ve yetişkinlere daha iyi bir güven ve sağlıklı bir saygıya sahip olan çocuklar, daha iyi işbirliği gösterir ve daha sağlıklı seçimler yaparlar.
Olumlu Davranışları Teşvik Etmek için 10 Basit Strateji
1. Çocukların çabalarını sözlü olarak kabul edin. Çocuğunuza / öğrencilerinize neler yaptığını özel olarak ne yaptığını söyleyin. Örneğin, “Bu gece matematik ödevine çok odaklanmışsın! İyi işlere devam etmelisin!, “Kardeşine matematik ödevlerinde yardımcı olman çok güzeldi.” Çocuklar doğru şeyi yapmaktan ötürü övgü aldıklarında, daha fazlasını yapmak isterler. Hemen hemen tüm çocuklar yetişkinleri memnun etmek isterler. Böylece çoğu çocuk için övgü olumlu bir etki yapar. Övgü davranışları kontrol etmenin kolay bir yoludur.
2. Olumlu davranış onayını göstermek için pozitif beden dili kullanın. Pozitif vücut dili bir gülümseme, başparmak yukarıya vb. içerebilir. Bazı çocukların dokunulmasını sevmediğini ve başparmak yukarı gibi bir işarete daha iyi tepki vereceğini unutmayın. Neleri sevdiklerini öğrenmek için çocuğunuzu / öğrencilerinizi tanıyın. Onların sevgi dilini öğrenme için "SEVGİNİN 5 DİLİ" kitabını okuyabilirsiniz.
3. Çocuğunuz / öğrencinizle mizah dilini kullanın. Şakalar yapın, şakalarını dinleyin.. Sık sık gülün, aptalca bir şey söyleyin.. Normalde söyleyeceğiniz bir şey söyleyin ya da gülmek için başka bir söz söyleyin (yaşına uygun olduğundan emin olun).
4. Çocuğunuzu / öğrencilerinizi görmekten mutlu olduğunuzu ona/onlara gösterin. Odaya geldiklerinde onlara gülümseyin.. Ebeveynler için; kucaklaşmak için kollarınızı kaldırın. Günleri, hafta sonları, vb. hakkında soru sorun ve konuştuklarında gerçekten dinleyin. Öğretmenler için; öğrencilerinizi görünce hepsiyle merhabalaşın ve muhakkak hepsine dokunarak pozitif enerjinizi onlara aktarın.
5. Çocuğunuzun / öğrencilerinizin, kendileriyle gurur duymaları gerektiğini hatırlatın (ör. “Bu bilim projesinde çok çalıştın. Kendinle gurur duymalısın!”). Bu, içsel güvenin artmasına yardımcı olur, bu yüzden inatçı olmak, sıkı çalışmak, başkalarına karşı nazik olmak, vb. ile gurur duymayı öğrenebilirler. Kendilerini başarılı hissederlerse başarılı olurlar.
6. Çocuğunuzun / öğrencilerinizin ilgi alanlarına ilgi gösterin. Neyden zevk aldıklarını sorun. Kreasyonları veya başarıları hakkında heyecanlanın. Onlara ne öğrenmek istediklerini sorun, onlara fikirlerini sormalarını isteyin. Öğretmenler… öğrencilerinizin ilgi alanlarını sınıfta birleştirmeye çalışın. Ebeveynler… En sevdiğiniz aktiviteniz olmasa bile, ilgilendikleri bir şeyi içeren çocuğunuzla (akademik veya başka bir şekilde) aktiviteler yapın. Belirli faaliyetler için ilgilendikleri konuları seçmelerine izin verin.
7. Çocuğunuzun / öğrencilerinin duygularını empati ile kabul edin. İlk defa bir şeyler denedikleri için sinirli olduklarını anlayın. Yazma ödevinde zorlanıyor ya da diğer öğrenciler kendisine güldüğünden utanıyor olabilir. “Neden bu kadar zor zamanlarınız oluyor? Bu çok kolay." demek yerine “ Bu ödevin senin için sinir bozucu olduğunu anlıyorum.” veya “ Yeni bir şey denerken gergin olduğunu anlıyorum ”gibi empatik ifadeler kurun. Ayrıca, yardım etmek için orada olduğunuzu da söyleyin. Herhangi bir şekilde yapabilirsiniz.
8. Açık fikirli olun Düşünceleriniz, değerleriniz, duygularınız veya fikirleriniz onlarınkiyle uyuşmuyorsa, çocuklarınız / öğrencileriniz hakkında karar vermeyin. Elbette görüşünüzü paylaşmak doğru değildir (ve güvensiz veya incitici davranışlar kabul edilemez), ancak genel olarak, fikirlerini yanlış yapmalarına gerek yoktur. Açık olmaları ve yetişkinlerin kendi yaşamlarında kendileri gibi hissetmeleri gerekiyor. Çocuklar yargılandıkları veya yanlış olmadıklarını hissettiklerinde, gerçek bir sorun olduğunda bizimle konuşmaları daha olasıdır.
9. İyi davranış için bir rol modeli olun. Çocuğunuzun başkalarına saygılı davranmasını istiyorsanız, aynısını yaparsınız. Çocuğunuzun dürüst bir insan olmasını istiyorsanız, onlar için bir dürüstlük örneği belirleyin.
10. Sözlerinizi ve kurallarınızı takip edin (öngörülemeyen sonuçları engelleyin) ve boş tehditlerden uzak durun. Çocuğunuzun / öğrencilerinin, matematik ödevlerini bitirdikten sonra okumak için favori bir kitap seçebileceklerini söylerseniz, pazarlığın sonuna geldiğinizden emin olun. Çocuğunuza kız kardeşinin dönüşü sonrasında bilgisayarına gidebileceğini söylerseniz, bunu yapma şansına sahip olduğundan emin olun. Çocuklarınıza, pazarlık sürelerinin sonuna kadar devam etmeleri gerektiğini öğreten tutarlı kurallara sahip olun. Örneğin, “Önce ödev, sonra televizyon” gibi bir kuralınız varsa, çocuğunuzun televizyon izlemeden önce ödevini tamamladığından emin olarak bu kurala sadık kalın. “Eğer durmuyorsan seni burada bırakacağım” veya “temizlemezsen tüm oyuncaklarını fırlatacağım” gibi boş tehditlerden uzak dur. Ağlayan, tantrumlara vb. neden olan çocuklar için korkutucu olun ve her ihtimalde bu şeyleri yapmayacaksınız. Boş tehditler yapmaya devam ederseniz, çocuğunuz söylediklerinizi kastetmediğinizi ve sizi ciddiye almamayı öğreneceğinizi öğrenecektir. Çocuğunuz / öğrencileriniz söylediklerinize inanırlarsa ve onlar için belirlediğiniz sınırları bilirlerse, kendilerine güven ve güven duymanızı sağlayan bir güven ve güven duygusu hissederler. Güven ve saygı duyulan çocuklar, kendileri ve etrafındaki insanlar hakkında kendilerini iyi hissetmekte, bu da isteklerle işbirliği yapma ve sağlıklı seçimler yapmalarını daha olası hale getirmektedir.
Tıpkı tıbbi tedaviye hemen cevap vermeyen bir hasta gibi, pes etmiyoruz. Denemeye devam ediyoruz. Çocuğunuz davranışla önemli ölçüde mücadele ediyorsa, birkaç olumlu stratejiye rağmen, yapmanız gereken adımları belirlemek için çocuğunuzun doktoru veya bir psikiyatri uzmanıyla görüşün. Eğer bir öğrenciyle (bazı olumlu stratejilere rağmen) önemli davranış zorlukları olan bir öğretmenseniz, çocuğun ebeveyni ve okul takımınız (yönetici, rehberlik danışmanı, vb.) Ile konuşun. Bazı çocukların davranışlarını kontrol etmede veya daha iyi bir seçim yapmada zorluk yaşadıklarını akılda tutun, çünkü onların bu konuya ulaşabilmeleri için alternatif / daha kabul edilebilir yöntemler öğrenmediler veya davranışları, fırsatlara sahip olmadan bu kadar çabuk (neredeyse dürtüsel) Yavaşlamak ve alternatif düşünmek. Bu genellikle çocukların endişeli, korkmuş, üzgün veya öfkeli hissettikleri zaman olur. Bu, yetişkinler için can sıkıcı olsa da, sıklıkla baş etme, iletişim becerileri veya farklı bir şey yapma kontrolüne sahip olmadıkları için cezalandırılan, bağırdıkları veya bağırdıkları çocuğa nasıl hissettiğini hayal edin.