1. Anasayfa
  2. ETKİNLİKLER

Bütünleştirilmiş Etkinlik – Karanlıktan Korkmuyorum!


0

 

KARANLIK KORKUSU MU?

Merhabalar…

Uzun zamandır sizlerle sohbet etme imkanımız olmadı. Başka yoğunluklar, kendimi güncelleme konusu, etkinlik üretme teknikleri için farkı adımlar derken, bir de baktım ki aylar geçmiş.

Neyse ki Türkçe’mizde çok güzel bir söz var : Sağlık olsun.

Bugün bir göz çizmiştim. Oğluma gösterdim, bunu görünce ne geldi aklına? sorusu eşliğinde. Oğlumun bakması ile, karanlıktaki gözle, demesi  bir oldu. Ya evet, gerçekten de karanlıktaki gözler… Sonuçta çocuklar bizden farklı bakıyorlar dünyaya ve ben bu bakışları çok önemsiyorum. Hemen arka ekranı karartıp tekrar gösterdim.

Aklıma küçük oğlumun karanlık korkusu geldi. Uzun zaman baş etmeye çalıştığımız, zaman zaman oldukça sinir bozucu olan bu korkuyu yenme konusunda, okuduğumuz hikaye kitapları bize oldukça fayda sağladı.

Şimdi bu konuyu detaylandıralım biraz. Yalnızca benim çocuğumda değil,  hemen hemen bütün çocukların korkusu vardır.  Kiminin yüksek ses, kiminin yabancı insanlar, kimini hayvan, kiminin farklı mekan  korkuları gibi gibi..  Çocukların korkusunun olması çok doğal bir durumdur. Biz ebeveyn ve öğretmen olarak bu durumu kabullenerek işe başlayacağız. Ve bu  korkularla başa çıkmanın yollarını bulmada onlara yardım edeceğiz.  Peki nasıl? Öncelikle korkuyla yüzleşme aşamasını uygulayacağız.. “Neyden korkuyorsun, söyle bakayım.” gibi itici, yetişkinleri bile kızdıran, küçümser bir üslupla söylenen bu tip sözleri kesinlikle kullanmayacağız. İlk olarak kendimizden bahsetmemiz onun kendini iyi hissetmesine yardım edecektir.  “Ben önceden …………. (karanlıktan, köpekten, örümcekten vs .) korkardım. ” gibi cümlelerle dünyadaki insanların korkularının olduğunu, hatta en kıymetlisi anne ya da babasının da onlardan biri olduğunu düşünmesini sağlayacağız . Sonra çözülen düğüm misali, sözcükler, korkular havada uçuşmaya başlayacak. Belki tahmin ettiğiniz belki de hiç bilmediğiniz bir korku çıkacak ortaya.  İşte yüzleşme anı… Korkusunun farkına vardı… Korkusunun duyulmasından da korkulacak bir şey olmadığını anladı. Ve artık kendisini eskisinden daha iyi hissediyor.

Geriye bu korkuyu basitleştirmek kalıyor. Bu da 2. aşama… Yaşadığı korku karanlık korkusu ise,  karanlığı bir kağıt üzeride resmetmesini sağlayacağız. Komik bir  karanlık, belki renkli bir karanlık, belki de simsiyah bir karanlık… Nasıl istiyorsa öyle bir karanlık…Bir sulu boya  fırçası ile onun elinden çıkacak bu karanlık ya da bir kuru boya ile karalarken… Karanlığı ben yaptım,  diyecek gururla.. İnsan yaptığından korkar mı hiç, diyecek belki içindeki karanlığa…

Örümcek korkusuuuu..  Hadi bir de örümcekle yüzleşelim güzelce… Bir örümcek çizelim bembeyaz kağıt üzerine. Sempatik olsun, yanakları elmayken, bakışları nazlı dursun… Belki bir kravat belki 8 ayakkabısı ile sevimli mi sevimli olsun.  Kocaman gözleriyle bakarken, ağzı da durmadan gülsün.  Kim korkar kravatlı örümcekten !  :)

Burada hatırlatmam gereken önemli bir mesel olduğunu düşünüyorum. Uyguladığım veya uygulanılabilirliği olan metotları yazıyorum. Diyelim ki sorun oldukça büyük, korku durumu çocuğun hayatını oldukça etkiliyor; böyle durumlarda bu yöntemlerden önce uzman birine danışmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Psikolog, pedagog ve psikiyatri gibi bölümler size yol gösterecektir.

Şuraya da sonuç bölümünü ekleyelim de, Bu metnin sonucu yok? demesinler. Dedirtmem yani :)

Genelde kedi ve fareden korkan insanlar görüyorum dışarıda (Bu arada fareleri çok severim.. Biraz tuhaf bir durum olabilir ama çok sevimli görünüyorlar bana uzaktan.  :) )  Etraflarında “Yav bunda korkacak ne var ki?” diye bağıran huysuz insanları da 😈 görüyorum ..  Sanıyorsunuz ki kendisinin hiç korkusu yok. Efendim melek kendisi. Biz  çocuklarımıza kesinlikle bu üslupla bu tarz cümleler kurmuyoruz . Korkuların da saygı duyulacak tarafları var.  Sonuçta bizi görünce kaçan, minicik bir örümcekten korkan ben değilim 😂 Hamam böceği fotoğraflarını görüp, günlerce huzursuz olan da kimse artık? Hıçkırık Tutan Su Aygırı hikayesindeki gibi ; BEN DEĞİLİM 🤗 Yalnız bazı çocuklarda, korkuyorum ayağına istediğini elde etme çabası olabilir. Bu çoğu zaman şahit olduğum bir durum. Gerçekten korkuyor mu, yoksa korkuyor numarası mı yapıyor? Ayırt etme işi sizde!

 Korkuyla ilgili şimdiye kadar 2 hikaye okumuştuk. Maalesef  birinin ismini hatırlayamıyorum. Sadece “BİR PROBLEMLE NE YAPARSIN?” hikayesinin çocuklar üzerinde oluşturduğu güzel etkileri var. Aklınızda bulunsun bu da. Sizin ifade edemediğiniz bir çok konuyu hikaye kitapları onların seviyesinde çok güzel anlatabiliyor. Eğer korkuyla ilgili farklı hikayeler biliyorsanız yorumlar kısmına ekleyebilirsiniz.

Hazırladığım etkinliği nasıl kullanacağınıza sizin karar vermenizi istiyorum. Drama, Türkçe Dil etkinliği, sanat etkinliği gibi bir çok konu ile bütünleştirebilirsiniz.

Boyama sayfaları ile etkinliği sunmuş olayım. Yorum ve fikirlerinizi KIRTKIRTLA ekibi ile paylaşmayı unutmayın lütfen. Belki sizlerin daha fazla insana ulaşma imkanınız kısıtlıdır, bu platformda bunu yapabiliriz. Bilgi çok kıymetlidir, paylaştıkça da kıymeti artar. Sadece benim çocuğum/öğrencilerim gelişsin, düşüncesi çok bencilcedir. Bütün çocukları kucaklayacak seviyeye ulaşmamız gerekmektedir. Gelecek nesil hepimizin eseri olacaktır; bu çok kıymeti ve özel görevde paylaşım yapmak küçük bir detaydır.

Sabrınıza sağlık.. Sevgiyle kalın ve hep iyilikle…

KARANLIK-KORKUSU-OKUL-öncesi
çocuklarda karanlık korskusu nasıl aşılır?

TEPKİNİZ
  • 2
    be_end_m
    BEĞENDİM
  • 1
    sevd_m
    SEVDİM
  • 2
    e_lend_m
    EĞLENDİM
  • 0
    _z_ld_m
    ÜZÜLDÜM
  • 0
    _a_irdim
    ŞAŞIRDIM
  • 0
    kizdim
    KIZDIM
İlginizi Çekebilir